Wat en Waarom ?

Zonneboilers: laat de zon uw water verwarmen.

Sinds kort is iedereen vertrouwd met zonnepanelen. Die panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Maar lang voor de zonnepanelen een hype werden, bestonden er al zonneboilers. Zonneboilers gebruiken de warmte van de zon om sanitair water op te warmen.

Wat is een zonneboiler?
Water uit een tuinslang die een tijdje in de zon heeft gelegen kan behoorlijk warm zijn. Dat principe wordt ook in een zonneboiler gebruikt. Alleen wordt de zonnewarmte nog veel doeltreffender benut.
Een zonneboiler wordt altijd gebruikt naast een klassieke bron van verwarming. In ons land is er immers lang niet voldoende zonneschijn om het sanitair water altijd alleen maar met zonlicht op te warmen.
Maar zelfs als de zon niet erg hard schijnt, heeft een zonneboiler zijn nut. De boiler verwarmt het water in dat geval voor, zodat je klassieke waterverwarming niet meer zo hard moet werken. Zo spaar je ook dan energie.

Hoe een zonneboiler werkt?

 

1. De collector vangt de zonnewarmte op. 
In de collector loopt een buizenstelsel waardoor water stroomt. Dat water wordt door de zon opgewarmd. Het verwarmde water komt via een leiding de woning binnen. 
2. De leiding met het warme water loopt door een opslagvat. Het door de zon opgewarmde water geeft zijn warmte op zijn beurt af aan het water in het opslagvat en stroomt terug naar de zonneboiler. 
3. Indien de zon niet genoeg warmte geeft, kan het sanitair water worden naverwarmd op de traditionele manier (elektrische weerstand, CV-ketel).


Waarom een zonneboiler?
De zon kan tot 50 tot 60% van de energie voor haar rekening nemen die nodig is om je sanitair water een gans jaar lang op temperatuur te brengen. Een zonneboiler bespaart jaarlijks zo’n 150 à 200 m³ aardgas.
Zonneboilers dragen dus bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar ze verminderen ook je energiefactuur. De kubieke meters aardgas of liters stookolie die u uitspaart kosten dus ook geen geld. ze dragen bij tot een verlaging van het energielabel van je woning.

Zonneboilers besparen op je energiekost. Voor het plaatsen van een zonneboiler in een bestaande woning zal de netbeheerder voor investeringen betaald in 2012 niet 200 maar 550 euro per vierkante meter collectoren toekennen. Het voorziene maximum wordt recht evenredig verhoogd van 1500 euro euro naar 4125 euro

Zonnepark Lombardsijde
Indien u verdere informatie wenst, aarzel dan niet ons te contacteren via het contactformulier hieronder.
Contactformulier
Naam *
Voornaam
Straat *
Huisnummer *
Postcode *
Gemeente *
Tel. Nr *
E-mail *
Hoe heeft u ons gevonden? *
Actiecode zonneslag
 
* Is een verplicht veld