Soorten en plaatsing

Soorten systemen

Het principe van een zonnecollector is eenvoudig: wanneer een metalen voorwerp een tijd in de zon ligt, wordt het warm. Een zonnecollector is over het algemeen een oppervlak met buizen van metaal, waar een vloeistof doorheen stroomt, die de opgenomen warmte afvoert. Er zijn veel verschillende typen zonnecollectoren.

1. Vlakke zonnecollectoren
Een vlakke collector bestaat uit een ondiepe bak (diepte +/- 9cm), waarin de verschillende onderdelen in lagen zijn aangebracht: een lichtdoorlatende glazen afdekplaat, een
absorber en isolatiemateriaal. De absorber bestaat uit een
blauwe of zwarte plaat met koperen buizen waarin een
vloeistof stroomt. Het zonlicht verwarmt de donkere plaat die de warmte afgeeft aan een stel koperen buizen. Deze warmte wordt op haar beurt doorgegeven aan de vloeistof die door deze buizen stroomt. De absorber is zeer goed geïsoleerd zodat er geen warmte verloren gaat. Het materiaal is hittebestendig tot 200°C. Aan de voorzijde zorgt de glazen plaat voor bescherming en vermijdt ze afkoeling door wind.

 

 

2. Vacuümbuiscollectoren
De vacuümbuis is een dubbelwandige glazen buis. Tussen de beide wanden is er een vacuüm. Op de binnenste buis is een herkenbare blauw/zwarte coating aangebracht die het zonlicht absorbeert. Door de sterk isolerende eigenschap van het vacuüm kan de warmte die de absorber opvangt niet terug verloren gaan in de buitenlucht. Hierdoor heeft de vacuümbuiscollector een hoger rendement dan de vlakke zonnecollector. Net zoals bij de vlakke zonnecollector, geeft de vacuümbuis de opgevangen zonnewarmte af aan een vloeistof die door de buis stroomt. In elk van beide gevallen loopt de opgewarmde vloeistof via geïsoleerde buizen naar een zonneboiler. In dit buffervat wordt leidingwater opgewarmd. Deze zonneboiler is naast de zonnecollector of
vacuümbuizen, ook altijd aangesloten op een verwarmingstoestel (een verwarmingsketel, warmtepomp
of een andere verwarmingstechniek) om bijkomende warmte te leveren wanneer de zon niet (voldoende) schijnt.

 

 

Plaatsing
Er bestaan Collectoren die bedoeld zijn voor montage op het dak. Ze worden bovenop de dakbedekking van schuine daken geplaatst en kunnen zowel horizontaal of verticaal gerangschikt worden.

Collectoren voor integratie in het dak worden in de dakbedekking geïntegreerd. Ook deze collectoren kunnen boven en/of naast elkaar geplaatst worden.

Collectoren voor montage op een plat dak kunnen niet alleen op effen vlaktes met verschillende hellingen op staanders maar ook op gevels of andere bouwelementen gemonteerd worden.

PV in de Filippijnen
Eerste PV-installatie in de Filippijnen. 8 kW up and running
Indien u verdere informatie wenst, aarzel dan niet ons te contacteren via het contactformulier hieronder.
Contactformulier
Naam *
Voornaam
Straat *
Huisnummer *
Postcode *
Gemeente *
Tel. Nr *
E-mail *
Hoe heeft u ons gevonden? *
Actiecode zonneslag
 
* Is een verplicht veld