Wat en waarom ?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is in principe een vrij eenvoudig toestel. Meer nog, U heeft gegarandeerd al minstens 1 warmtepomp in huis. Elke koelkast en elke diepvriezer werkt namelijk met een (kleine) warmtepomp. Uitleggen hoe een warmtepomp precies werkt is minder eenvoudig.
Kort samengevat komt het erop neer dat een warmtepomp de energie uit de omgeving gebruikt om te verwarmen. Een pomp perst de warmte die het uit de omgeving haalt samen, zodat die nog meer energie krijgt en dus nog warmer wordt. De omgeving waar de pomp de warmte uit haalt wordt kouder, de andere kant warmer. Bij een koelkast installeert men de pomp gewoon andersom: de pomp haalt warmte weg uit een kleine ruimte, en geeft ze af aan de omgeving. Als een warmtepomp groot genoeg is kan je er een huis mee verwarmen. En je sanitair water.

Waarom is een warmtepomp zo zuinig?

De werking van een warmtepomp is wat technisch en abstract. Kort samengevat kan je stellen dat een warmtepomp de warmte uit de omgeving (buitenlucht, bodem of water) haalt, en die samenperst tot een hogere temperatuur. En reken maar, er is voldoende warmte in onze omgeving. Onze aardbol is een onuitputtelijke bron van energie. De zon verwarmt immers onze atmosfeer en de bovenste laag van de aardkorst. Maar ook uit de kern van onze aardbol komt warmte vrij.

 

 

Een warmtepomp kan in ideale omstandigheden 4 keer zoveel warmte uit de natuur halen als ze zelf nodig heeft om die samen te persen. 3/4de van de nodige warmte haalt ze dus gratis uit de natuur. Een warmtepomp kost doorgaans dan wel meer dan een klassieke installatie, maar in de juiste omstandigheden is die meerkost ook weer snel terugverdiend. 

 

Belgische fruitveiling Glabbee...
Indien u verdere informatie wenst, aarzel dan niet ons te contacteren via het contactformulier hieronder.
Contactformulier
Naam *
Voornaam
Straat *
Huisnummer *
Postcode *
Gemeente *
Tel. Nr *
E-mail *
Hoe heeft u ons gevonden? *
Actiecode zonneslag
 
* Is een verplicht veld