Soorten

Radiatoren en convectoren

Radiatoren en convectoren lijken uiterlijk vaak nogal op elkaar, maar ze werken erg verschillend. Beiden hebben hun specifieke toepassingen:

Radiatoren 
Radiatoren verwarmen de ruimte met stralingswarmte.
De belangrijkste kenmerken van radioren zijn:
• Heeft meer tijd nodig om op te warmen dan convector. Eerst dient het metaal op te warmen, vervolgens wordt de warmte overgedragen aan de lucht.
• De warmteafgifte wordt geregeld door een kamerthermostaat. Hang deze niet te dicht bij de radiator of een ander element dat de temperatuur kan beïnvloeden.
• Door hun stralingswarmte zijn radiatoren beter geschikt voor grote en hoge ruimten. De warme lucht uit convectoren stijgt immers direct naar het (hoge) plafond.
3 soorten radiatoren:
Het materiaal waaruit de radiatoren vervaardigt zijn beïnvloedt hun werken. Radiatoren kunnen gemaakt zijn uit staal, aluminium of gietijzer.
o staal: warmt traag op, maar houdt warmte langer vast
o aluminium: warmt snel op en koelt snel af. Wordt vaak toegepast voor designradiatoren.
o gietijzer: kunnen erg veel warmte af geven en zijn daardoor geschikt voor grote en hoge ruimten. Komen vaak voor in de vorm van antieke sierradiatoren. Ze zijn doorgaans duur in aankoop.
Radiatoren bestaan in verschillende maten en vormen. Er zijn verticale en horizontale varianten mogelijk. En ook de afwerking van het front biedt verschillende mogelijkheden. Hou er rekening mee dat sierradiatoren een lager rendement hebben dan klassieke radiatoren.

Convectoren
Zoals de term het al zegt, geven convectoren hun warmte af via convectie of luchtcirculatie. De warme lucht stijgt en zuigt koudere lucht van de onderzijde aan. Daardoor ontstaat er luchtcirculatie in de kamer. De warmteoverdracht van het water naar de lucht gebeurt door die lucht door lamellen te jagen. De lamellen of koelvinnen zorgen ervoor dat er over een grote oppervlakte contact is met de lucht waardoor de warmte sneller wordt afgegeven.
Convectoren bestaan in verschillende varianten: ingebouwd in de vloer, in een put of in de plint of eerder traditioneel tegen de muur. De luchtcirculatie heeft als nadeel dat convectoren ook voor stofvorming zorgen.

Vloer- en wandverwarming

Vloerverwarming
Vloerverwarming werkt, net als een radiator, met warmtestraling. In dit geval wordt de vloer opgewarmd. Die geeft zijn warmte vervolgens af aan de omgeving via straling.
De belangrijkste kenmerken van vloerverwarming:
• Omdat het verwarmingselement eigenlijk erg groot is (het hele vloeroppevlak), zijn er geen hoge temperaturen nodig om een kamer op te warmen. Een lage watertemperatuur zorgt op haar beurt voor een laag energieverbruik.
• Een goede vloerisolatie is belangrijk om warmteverlies naar de ondergrond te vermijden
• Een nachtregime (in de volksmond bekend als een thermostaat op nachttemperatuur) wordt afgeraden bij vloerverwarming. Omdat de hele vloer elke keer weer moet worden opgewarmd is het niet mogelijk om snel een comfortabel warmtegevoel te krijgen wanneer de kamertemperatuur te laag is gedaald.
• In sommige ruimten (woonkamer, badkamer) is het zinvol in een bijverwarming te voorzien om de opwarmperiode van het systeem te overbruggen of om in de tussenseizoenen te gebruiken.
• Plaats geen vloerverwarming onder een kachel of haard. De opbouw is niet bestand tegen het hoge gewicht.
• De opbouwhoogte van vloerverwarming is zo sterk geëvolueerd zodat het systeem nu ook vlot toepasbaar is in bestaande woningen (waar al een vloer ligt).
• Een groot voordeel is dat de muren niet worden ingenomen door radiatoren of convectoren, er is dus meer benutbare ruimte.

Wandverwarming
Een variant van de vloerverwarming is de wandverwarming. In dit geval geeft de wand de warmte af.
De belangrijkste kenmerken van wandverwarming:
• De leidingen met warm water worden in dit geval in de wanden verwerkt (ingebed systeem). Er bestaan speciale bouwblokken met groeven die de plaatsing van deze leidingen vergemakkelijken. Daarnaast kunnen de leidingen ook op de bestaande wand worden geplaatst (bovenopgelegd systeem).
• Ook dit systeem werkt op een lage watertemperatuur en is bijgevolg energievriendelijk.
• De opwarmingstijd is aanzienlijk korter als deze van vloerverwarming.

WKK
WKK Horten-Derwa
Contactformulier
Naam *
Voornaam
Straat *
Huisnummer *
Postcode *
Gemeente *
Tel. Nr *
E-mail *
Hoe heeft u ons gevonden? *
Actiecode zonneslag
 
* Is een verplicht veld